fbpx Vad är surdeg? | Skeppshandelns Stenugnsbageri

Vad är surdeg?

Levande kultur sedan 6000 år

Surdegen sägs ha sitt ursprung i det forna Egypten. En surdeg är en slags syrlig basdeg, en kultur som innehåller levande jäst och mjölksyrabakterier. Surdegen görs i olika steg under några dagar. Därefter kan man baka surdegsbröd som då görs av surdegsbas, ljummet vatten, rågmjöl, vetemjöl och salt. Surdegsbröd har lång hållbarhet och håller sig färskt i minst en vecka och ännu längre i kylskåp. När man väl skapat en surdegskultur ”matar” man den bara med lite mjöl och vatten någon gång i veckan. På så sätt håller man igång den.

Surdegar har oftast långa jästider. Upp till 48 timmar är inte ovanligt. Under självjäsningen i sval temperatur påbörjas jäsningen tack vare vattnet samt de jästsvampar och mjölksyrabakterier som finns naturligt i mjöl av god kvalitet. De allra bästa jäsförutsättningarna finns i stenmalet mjöl. Spannmål som krossas mellan stenar behåller nämligen sina naturliga näringsämnen, mineraler och skalpartiklar till skillnad från konventionell malning med metallrälsar som skapar en enorm hetta vilket får säden att tappa all form av näring. I det stenmalda mjölet, bibehålls däremot den ursprungliga näringen vilket gör att degen fullt ut kan utveckla de smakämnen som ger brödet den speciella surdegskaraktären; en fyllig och frisk smak med fin struktur.

Surdegsbröd är inte bara gott och naturligt. Det ger även hälsosamma effekter eftersom det mättar bra och innehåller probiotika, d.v.s. naturliga mjölksyrabakterier, som bl.a. motverkar stressmage och stärker immunförsvaret. Surdegar är kreativa källor som ger oss obegränsade möjligheter att skapa bröd för olika smaker, personligheter och önskemål. Allt kan bakas med surdeg och allt blir gott! Provsmaka och upptäck dina egna favoriter.